He viscut la setmana Munari. L’univers de l’artista italià m’ha captivat primer des de les pàgines de Fantasía Invención, creatividad e imaginación en las comunicaciones visuales (Ed. Gustavo Gili, 2018) i tres dies després en una conferència a la Barcelona Desig Week’19 sobre el pensador i educador revolucionari.

 

Invenció, fantasia, creativitat

Aquests dies doncs bullen conceptes com la invenció, la fantasia, la creativitat. Normalment patrimoni d’artistes, però Bruno Munari defensa que haurien de ser facultats essencials de l’esser humà. Genial! Si sumem les tres paraules, avui dia crec que en diem ‘creativitat’. L’italià però matisa: la fantasia neix de la llibertat, la invenció i la creativitat de la necessitat. Tot i així, la intel·ligència, la memòria i la imaginació han de ser a tot arreu.

En el llibre, traduït per primera vegada al castellà, Munari insisteix en no coartar la creativitat infantil: indispensable perquè el pensament no es quedi estancat en fórmules prefixades. L’escola, bàsica. L’escola ja de ser erudició i divertiment a parts iguals, on es potenciï la capacitat creativa i un desenvolupament integral com a persones.

 

Barcelona Design Week’19

Bruno Munari (Milà 1907-1998), va ser un exponent del disseny italià del segle XX. Artista, pensador i educador revolucionari en els camps de la comunicació visual i el pensament creatiu i profund estudiós del procés d’aprenentatge infantil a través del joc.

En la present Barcelona Design Week he pogut conèixer millor el treball d’aquest artista i compartir la seva influència en el disseny i l’educació. La conferència amb experts com Raffaella Perrone, directora operativa de l’àrea de Design de IED Barcelona, ha estat un regal per parar atenció a alguns temes com el pensament divergent o les diferències entre creativitat, fantasia e invenció. M’han captivat especialment les màquines inútils creades entre 1935 i 1945 i alguns llibres educatius per a nens com i Prelibri, on l’univers Munari és mel per a grans i petits. Un univers on la creativitat és un múscul, un recurs per a trobar solucions, per fusionar idees i crear-ne de noves.

 

Munari portada

També et pot interessar: