Xavi Bou combina tecnologia, ciència i art en les seves fotografies, que mostren la sensualitat i la bellesa del recorregut que dibuixen els ocells al cel. El fotògraf capta la realitat continua del moviment que descriuen les aus, materialitzant-la en un instant visual. M’ha invitat al seu estudi a Barcelona per explicar-me l’exposició ‘Ornitographies’ a l’espai barceloní Punt de Vistes. M’encarrego de comunicar aquesta exposició excepcional, oberta al públic fins al 28 de juny en un espai privilegiat de la Diagonal.

 

Minimalisme fotogràfic al vol

El fotògraf es troba còmode amb el minimalisme reivindicatiu: “m’agrada que la gent quan mirin les meves fotografies i no sàpiga què hi veu. També vull reivindicar a parar una mica, aixecar el cap i ser conscients de la natura”. ‘Ornitographies’ és el projecte més personal fins ara del prestigiós fotògraf Xavi Bou, amb el que mostra la bellesa del moviment amb les aus al cel. A l’espai Punt de Vistes estem impacients d’inaugurar una exposició d’alta volada!

T’imagines una coreografia d’ocells? Les fotos de Xavi Bou mostren un moviment en el cel, que es converteix en el llenç dels seus quadres. “Si faig la mateixa foto en un entorn de bosc queda un caos d’elements que no permetria interpretar bé el rastre dels ocells. De fet, el projecte és cada vegada més minimalista, prescindint del paisatge”.

 

Enfoc poètic de la natura

The National Geographic va publicar al gener 2018 un reportatge sobre el projecte ‘Ornitographies’, prò el fotògraf barceloní m’insisteix que aquest no és un projecte de fotografia naturalista. “No mostro imatges documentals de la vida animal: ‘Ornitographies’ té un enfoc poètic de la naturalesa”.

La idea del projecte es remunta a fa vuit anys, quan Bou va començar a fixar-se en el rastre dels animals. “M’imaginava les línies i les formes de les aus, i pensava si seria possible dibuixar-ho. Així va començar el repte tècnic”. Amb quina tècnica? Moltes fotografies per segon amb una càmera de cinema d’alta resolució. Agafa tots els fotogrames i els fusiona en una sola imatge. El resultat? La bellesa del moviment. “És una tècnica que m’ha anat bé amb els ocells, però no vull ser esclau d’aquesta tècnica”.

‘Ornitographies’ també és una reivindicació a parar una mica, aixecar el cap i ser conscients de la natura. I que no cal anar a paisatges llunyans i recòndits; les imatges preferides de Xavi Bou les ha pogut fer al seu voltant, en passeigs per la ciutat. I tanquem: “Animaria a la gent que entrant per les aus entressin en el tema de la natura. És una bona forma de conèixer i enganxar-se a la natura, i per tant d’estimar-la i protegir-la”.

També et pot interessar: