El passat 30 d’octubre El Pais Semanal va celebrar 40 anys. Quatre dècades de periodisme, 2.092 diumenges explicant històries. L’especial d’aniversari d’aquesta publicació és un repàs als canvis històrics i socials del país, que ja té mèrit mostrar-los tant de temps sobre el paper, entrar a casa els lectors i durar almenys una setmana als menjadors, rebedors o habitacions esperant minuts de lectura.

tot-comenca-a-la-portada

Jo però, sempre que es celebra l’aniversari d’una revista, espero el resum de les portades. La primera, la dels números rodons (un any, 100 números, una dècada…), la polèmica, la transgressora, la premiada, la del canvi de disseny. Sí, la portada. La carta de presentació que et pica l’ullet. L’excusa per passar la primera pàgina. El moment on la publicació s’ho juga gairebé tot. Pel cas que es celebra, El Pais Semanal en te de molt curioses.

@Magda_fs Repassant les portades de #elpaissemanal40. Aquí les més ‘marcianes’ http://ow.ly/9dQV305DARP #dominicals #portades

Després alguns ens preguntem quina és la portada que més ens ha agradat, la que recordarem en temps. Complicat. Sempre hi ha la que es supera, que sol ser la que trenca esquemes: amaga el rostre del protagonista, gairebé no te textos ni titulars, et treu la llengua provocant o està a la memòria de tot un país perquè és políticament incorrecte. També sol ser la que ensenya una foto de bandera, un disseny exquisit o una il·lustració encertada. O simplement la del teu cantant preferit. I els titulars? Quantes versions i canvis no s’hauran picat al teclat, abans d’impremta! I aquests ‘covers’ que juguen a una sola paraula, trencant esquemes una vegada més…

Darrera de tanta creativitat i canvis a la portada hi ha les ganes de destacar, l’angoixa de vendre o l’obsessió de mantenir la reputació d’una publicació. I tot comença quan algú te un tabloide en blanc i ha de de vestir la princesa. La revista, vull dir. O el dominical que espera durar molt més de 40 anys. Tot comença en una portada, a la que sempre és un plaer donar-li una oportunitat.

També et pot interessar: